Jakikolwiek lokal gastronomiczny nie może istnieć bez kawy. To właśnie kawa jest najchętniej wybieranym napojem, który w każdym menu – zarówno restauracji, jak hotelu – powinien się znaleźć. Jaka powinna być kawa do gastronomii? Co proponują dzisiaj producenci?
Kawa a wizerunek lokalu
Kawa do gastronomii może poważnie wpływać na wizerunek lokalu. Warto o tym pamiętać, dokonując wyboru. Polacy mają coraz większą świadomość na temat rodzajów kawy i jej jakości. Coraz chętniej sięgamy po kawę z górnej półki, która zachwyca głębią smaku i aromatu. Dobrym wyborem jest bez wątpienia kawa rzemieślnicza, która idealnie wpisze się w oczekiwania nawet naprawdę wymagających klientów. Warto pamiętać, że sama kawa – nawet ta najlepsza na nic się zda. Trzeba umieć ją jeszcze dobrze zaparzyć.
Jaki rodzaj kawy wybrać?
Kawa do gastronomii powinna być przede wszystkim kawą najwyższej jakości. Taka jest między innymi kawa specialty. Jest to kawa, którą tworzą dokładnie wyselekcjonowane ziarna najwyższej jakości. Cechą charakterystyczną takiej kawy jest wyjątkowy smak i bardzo intensywny aromat. To kawa, która zadowoli nawet prawdziwych miłośników kawy, którzy doskonale wiedzą czego od kawy oczekują. Dobra kawa do restauracji oraz kawa do hotelu to również kawa blend. Ten rodzaj kawy powstaje na skutek zmieszania ze sobą dwóch lub więcej rodzajów kawy, których pochodzenie jest inne. To właśnie dzięki temu uzyskać można kawę o niezwykłym, niespotykanym smaku. To prawdziwa kawa dla koneserów.
Kawa do gastronomii powinna być kawą naprawdę dobrej jakości. Zarówno kawa do restauracji, jak i kawa do hotelu może bowiem kształtować wizerunek lokalu. Nie wolno o tym zapominać.